SERAT TAMBANG PRANA-1


I. Dhandhanggula

1.kadyangganing brêmara dera mrih
kusumarsa marwasèng sarkara
datan sah ing pangingsêpe
nusup manuksmèng taru
tarabing ron mardapa minging
mangkana isthanira
sad pada deranggung
tumiling ngliling salaga
nanging patra-patrape saengga mingit
saliring sari lata

2.têmah susah pasêmoning kapti
kapitèng (1) tyas myat puspitotama 1. kampitèng.
taman kêmba pangudine
saking kawêkènipun
pêpuntone mung ngalintêri
nèng tawang mudhar swara
brêngêngêng maladkung
yeka pralambanging nala
ing nalika tyas paripaksa marsudi
mardawaning wasita

3.mèt satata rèh patraping janmi
jaman kuna tumêkèng samangkya
saundhak minôngka tondhe
tundha-tundhaning tuwuh
kang tinêpa jroning palupi
lêpiyan durta tama
tumraping pra sunu
sinawung nèng Surakarta
tinêngêran pitung côndra ngèsthi siwi
(2) manitrèng tambangprana

2. Sengkalan: pitung
côndra ngèsthi siwi (1817 A.J.,1887/88 A.D.).

4.pranatane catur kang môngka wit
ring pra mudha padha mêmêdhara
kotamarja mrih pajare
ajanggung kadalurung
apanjurung wigaring budi
bêbungah tanpa wayah
rina wêngi manggung
mangan enak turu enak
linggih penak ngenak-enak nora sêpi
nyênyêpuh pêpenginan

Anggitan : Wiryakusuma, 1922.

Explore posts in the same categories: Sastra Jawa

Tinggalkan Balasan

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s


%d blogger menyukai ini: